Malin Gabrielsson

Hur gick operationen?

Operationen gick bra, va betydligt mer läskigt än vad jag hade tänkt mig men samtidigt kände jag mig väldigt trygg, tack vare personalen.

Först när jag kom dit fick jag byta om, fick en snygg sån sjukhusskjorta och ett par knähöga strumpor. Sen satte dom nål i min arm, där fick jag ett dropp och även en annan påse som var till för att jag inte skulle blöda så mycket. Fick även en liten tub med salva som jag skulle smörja in mig med, i underlivet.

Sen fick jag ligga där en stund, och kanske efter 1h rullade dom in mig på operation. Dom var ca 5-6 stycken i rummet, vilket jag inte alls var beredd på.. jag tänkte typ 2 stycken?
Dom satte ännu mer sladdar i mig, såsom EKG bland annat.
Och sen var vi igång, först lokalbedövning och helt ärligt var det den som var värst men jag hade en narkossköterska som satt vid mitt huvud och klappa mig på huvudet hela tiden och lugnade mig. Sen när lokalbedövningen var klar började dom bränna, det kändes ju knappt. Efter 45 min var jag klar och blev utrullad i ett rum, som ett uppvak.
Då hämtade sköterskan Jonas och sen fick jag ligga där i 2 timmar, dom ville ha koll på att jag inte blödde för mycket, vilket jag absolut inte gjorde! vilket va skönt!

Det känns så skönt att detta är över, jag har fortfarande cellförändringar kvar och lär behöva göra om detta om ca 1 år igen men nu är det värsta borta. En del blir inskickad på analys och jag får svar om 1-2 veckor om hur såpass ”farligt” mina cellförändringar än. Så även fast operationen äntligen är över så har man en till sak och oroa sig över, och självklart tror man det värsta. Men idag är jag bara glad för att detta äntligen är gjort!
Tack för all pepp! hade jag kunnat, hade jag gett varenda en av er en bamsekram​​. Jag gråter alltid lite när jag läser era meddelanden, jag tycker det är så fint.. att man lägger tid och energi att skriva lite pepptalk och lugnande till en person man inte känner, fler borde göra det!! 

Hur kan man skydda sig mot livmoderhalscancer?

Man kan skydda sig genom att vaccinera sig. Vaccinationen skyddar mot virustyperna HPV 16 och 18, som orsakar omkring 70 procent av all cancer i livmoderhalsen. För att ha bäst nytta av vaccinet ska man inte vara smittad med HPV-virus, och därför är det säkrast att bli vaccinerad innan man har börjat ha sex. Även om man blir vaccinerad är det viktigt att fortsätta gå på cellprovskontroller, eftersom vaccinet inte skyddar mot alla virustyper som kan ge livmoderhalscancer.

Och KONDOM!!
Eftersom HPV överförs sexuellt kan man delvis skydda sig genom att använda kondom.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. nnathalies

  Men fy ? har också fått cellförändringar och ska opereras…. fick brevet förra veckan så väntar på tid nu. Tack för att du delar med dig- har också gjort det i min blogg. Man tror att det är ovanligare än vad det egentligen är! Stor kram till dIG ❤️

 2. nnathalies

  Men fy ? har också fått cellförändringar och ska opereras…. fick brevet förra veckan så väntar på tid nu. Tack för att du delar med dig- har också gjort det i min blogg. Man tror att det är ovanligare än vad det egentligen är! Stor kram till dIG ❤️

 3. Joanna

  Blir helt tagen när jag läser dina inlägg. En ung människa ska inte behöva drabbas av detta onda. F*ck cancer. Krya på dig. Starkt o dela med Sig av detta. Kämpa. Vi är starka tillsammans <3

 4. Joanna

  Blir helt tagen när jag läser dina inlägg. En ung människa ska inte behöva drabbas av detta onda. F*ck cancer. Krya på dig. Starkt o dela med Sig av detta. Kämpa. Vi är starka tillsammans <3

 5. E

  Skönt att det gick bra för dig. Gjorde själv koniserng, i narkos, för ganska exakt en månad sedan. Hade grad 3 förändringar. Så otroligt påfrestande att gå igenom detta, både fysiskt och psykiskt. för mig tog det ca 7 månader innan jag fick svar som ledde till operation. fick ta nya prover osv. Och nu ska jag vänta upp till tio veckor på svar från operationen. väntan är helt klart värst just nu. Stor kram till dig!

 6. E

  Skönt att det gick bra för dig. Gjorde själv koniserng, i narkos, för ganska exakt en månad sedan. Hade grad 3 förändringar. Så otroligt påfrestande att gå igenom detta, både fysiskt och psykiskt. för mig tog det ca 7 månader innan jag fick svar som ledde till operation. fick ta nya prover osv. Och nu ska jag vänta upp till tio veckor på svar från operationen. väntan är helt klart värst just nu. Stor kram till dig!

 7. V

  Jag önskar verkligen att kondom skyddade mot HPV men det är en av dom få sjukdomar som den inte skyddar mot då det sitter i slemhinnorna. Fick det själv för ett gäng år sedan och jag åkte in och ut på operation i TVÅ år innan det gick över. I början två operationer under narkos och därefter ungefär var sjätte vecka fick jag åka in, få massa bedövningssprutor och bränna bort det. Det var en så total psykisk påfrestelse under de två åren. Och sen en dag var det plötsligt bara borta….Visst kondom minskar lite risken men tyvärr inte helt. Jag blir jättearg på alla föräldrar som är emot att vaccinera sina barn mot HPV med tanken på vad det kan ställa till med både med risken för cancer och med lidandet om man faktiskt får det.

 8. V

  Jag önskar verkligen att kondom skyddade mot HPV men det är en av dom få sjukdomar som den inte skyddar mot då det sitter i slemhinnorna. Fick det själv för ett gäng år sedan och jag åkte in och ut på operation i TVÅ år innan det gick över. I början två operationer under narkos och därefter ungefär var sjätte vecka fick jag åka in, få massa bedövningssprutor och bränna bort det. Det var en så total psykisk påfrestelse under de två åren. Och sen en dag var det plötsligt bara borta….Visst kondom minskar lite risken men tyvärr inte helt. Jag blir jättearg på alla föräldrar som är emot att vaccinera sina barn mot HPV med tanken på vad det kan ställa till med både med risken för cancer och med lidandet om man faktiskt får det.

 9. malingabrielssons

  Åh jag vet att det är många som är nyfikna <3 men just den delen har vi valt att lämna bakom oss just nu och inte skriva om öppet. Jag vill gärna ha en öppen blogg, dela med mig om allt men vissa delar blir för jobbigt. Nu siktar vi på en helt fantastisk framtid och förhoppningsvis kanske det dyker upp något inom kort! Men ja, min kropp har absolut inte velat samarbeta med mig det senaste. Kramar <3

 10. malingabrielssons

  Åh jag vet att det är många som är nyfikna <3 men just den delen har vi valt att lämna bakom oss just nu och inte skriva om öppet. Jag vill gärna ha en öppen blogg, dela med mig om allt men vissa delar blir för jobbigt. Nu siktar vi på en helt fantastisk framtid och förhoppningsvis kanske det dyker upp något inom kort! Men ja, min kropp har absolut inte velat samarbeta med mig det senaste. Kramar <3

stats