Malin Gabrielsson

måste opereras igen

Jag blev kallad till Sahlgrenska för att kolla mina cellförändringar på livmodertappen. Blev osäker ifall man fick göra cellprov när man är gravid i v.33 så skrev ut på min instagram och frågade er och oj va splittrde svar man fick, dock mestadels att man INTE ska göra det, inte när man är såpass lång gången. Jag ringde Sahlgrenska några timmar innan jag skulle dit för att fråga och dom sa att det inte var några problem, dessutom skulle jag få träffa en specialist. Så jag valde att åka dit!

Kan man göra cellprov när man är gravid?

JA! men till en viss vecka. Ring och fråga sjukhuset du blivit kallad till så hjälper dom dig 🙂

För att ge er som inte vet så opererades alltså jag när jag var i v.10 för väldigt svåra cellförändringar. Och går nu på kontroller för att kolla så allt är under kontroll 🙂 Så jag skulle alltså inte riktigt göra ett cellprov på Sahlgrenska denna gång, alltså knipsa av en liten bit utan jag skulle mest kolla om operationen gett resultat, vilket den faktiskt hade gjort! Jag måste opereras igen, i Juni för jag har lite kvar men inget som läkaren tyckte såg farligt ut, phuu kändes skönt!

Bad er ställa lite frågor jag kunde ta upp här

Blev du rädd när du fick beskedet om cellförändringar?

Ja det blev jag, jag började gråta. Däremot vet jag inte om jag hade reagerat lika starkt om jag inte var gravid.. Tänkte direkt att bebisen inte kommer klara sig.. hemsk känsla! Men bebis har klarat sig utmärkt, en operation ska nämligen inte påverka bebisen, däremot gör man endast operationer om du är kort gången i din graviditet, annars väntar man tills efter förlossningen! Sen är det ju självklart inget roligt brev man får hem oavsett om man är gravid eller ej! men jag tror att det är för att man vet såpass lite om cellförändringar..

Gör det ont?

Med cellförändringar? nej nej det känner du inte av alls! Cellförändringar ger inga symtom eller besvär. De kan bara upptäckas genom att du lämnar ett cellprov.

Alla säger att det inte påverkar chansen  att bli gravid. Vad tror du?

Nej jag tror inte att cellförändringar påverkar, däremot kanske om du måste göra ett flertal olika operationer! MEN det är bara vad jag TROR!

​Vad är cellförändringar? Kopplar det direkt till cancer nämligen.

Det gjorde jag också.. och det är vi inte ensamma om! Just därför borde man prata mer om detta eftersom det är så vanligt.
Cellförändringar är ett virus, eller rättare sagt HPV är ett mycket vanligt virus som kan delas in i över hundra olika typer. De flesta typer är ofarliga, men några få typer av HPV kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen som på sikt kan leda till cancer.

Så det kan bli cancer ja, därför opereras man för att få bort dessa förändringar.

Vilken ”grad” hade du? Har nyss fått veta att jag har höggradig och blev lite orolig

Fina <3 va inte orolig för det är inget man kan påverka, ta dag för dag! Jag hade också höggradig, fick genomgå en operation och nu ska jag göra en till. Jag fick släppa kontrollbehovet och lämna allt till sjukvården, dom är duktiga! och det kommer att lösa sig för dig också.

Gjorde operationen ont?

Den är inte smärtfri, men inte heller det värsta jag varit med om. Dessutom var alla så gulliga så jag kände mig väldigt lugn och trygg!

Kan man skydda sig mot cellförändringar?

Du kan inte få 100% skydd, däremot kan du förebygga!
Om du går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringarna upptäckas och behandlas i god tid. Du kan också vaccinera dig mot ett par av de vanligaste virustyperna som kan leda till att cancer utvecklas i livmoderhalsen. För att ha nytta av vaccinet ska du inte vara smittad med HPV-virus. Därför är det bäst att bli vaccinerad innan du har börjat ha sex. Vaccination mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Även om du blir vaccinerad är det viktigt att fortsätta gå på gynekologiska cellprovskontroller när du blir kallad, eftersom vaccinets skydd mot cancer inte är fullständigt. Kondom eller femidom kan ge ett visst skydd mot viruset.

bild från när jag hade blivit opererad

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Alice

  Tack för att du skriver och berättar om detta. Fick själv reda på att jag har cellförändringar och tänkte såklart det allra värsta. Genom att läsa ditt inlägg blev jag lite lugnare. Ibland är det skönt att veta att man inte är ensam. Kram <3

 2. Malin

  Hej, såg precis du la upp på Insta om att Jonas skulle åka till LA i 11 dagar. Ville inte skriva där för att du ska tro jag menar något illa för det gör jag verkligen inte (!) Både jag och min syster födde förra våren och min systers man har mycket resor i jobbet, hennes bebis föddes 6 veckor tidigt (allt gick bra) men pappan hann inte hem utan kom 2 timmar efter förlossning. Hon och HAN framförallt grämer sig än. Så försök få Jonas att stanna hemma det sinsta <3 och för din skull!! Hon fick höra i efterhand att förlossning delvis kan ha startat för att hon var så stressad inombords just för att han var borta, men vem vet .. stor kram till dig

 3. paamcakees

  Detta inlägget gjorde mig lite lugn. I fredags fick jag hem ett brev om att jag har cellförändringar och hpv. Jag kommer gå och oroa mig dessa 4 månader innan jag får komma tillbaka och göra nya prover ?

 4. annikahaglund

  Vad skönt att allt såg bra ut! Jag gjorde cellprov i v32 och hon sa inte att det skulle vara några konstigheter. Fick dock lite förvärkar 2 timmar efter men dem gick över efter 1-2 timmar. Men det sa hon kunde hända också:) ❤

stats